Предстои ви оглед? Подгответе дома си.

08 фев 2014 : 11:01
Продажбата на жилище е сериозна дейност. Това е място, което предстои да бъде внимателно огледано и преценено от бъдещия купувач. За да може всичко да мине добре и да представите имота си по най-добрия начин, трябва да спазите няколко правила.Първо - жилището ви трябва да бъде добре осветено. Ако осветлението, с което разполагате не е достатъчно - направете ремонт в тази област. Това е едно от основните неща, с които трябва да се съобразите.

Една полутъмна къща или апартамент няма да остави добри впечатления у бъдещите купувачи. Ако огледът е през деня - погрижете се прозорците да са чисти и незакрити.

Правило номер две - миризми. Огромно въздействие може да се окаже именно чрез миризмите в един дом. Отстранете неприятните миризми в дома. Хубаво е жилището да има лек характерен аромат, но в никакъв случай нещо натрапчиво.

Третото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е екстериорът. Дори и когато продавате апартамент - външната среда е от голямо значение. Това създава първото впечатление у купувача, а то често е най-силно.

Избягвайте странни цветове на стени и мебели в дома си, ако смятате да го продавате. Заложете на по-неутрални багри.

Последното нещо, за което трябва да внимавате, ако искате да продадете бързо имота си, е да няма очевидни ремонти при огледите. Това създава впечатление за бъдещи промени и води към несигурност.

И така, поставете се на мястото на купувача и застанете най-напред пред вратата на апартамента.

1. Както споменахме – първото важно и основно нещо е външният облик на жилището. Мръсната и грозна врата няма ли да ви отблъсне още в началото? Необходимо е само едно измиване или освежаване с боя.

2. Изчистете навсякъде: в хола, кухнята, банята (придайте й блясък), изхвърлете всички изоставени на терасата непотребни вещи, подменете избелялата или силно замърсена част от тапета или скъсаната от домашния ви любимец мебел, заличете някое петно, което се набива в очи.

3. Освободете стаите, килера и мазето от излишни вещи. Нека да има простор и въздух. Помещенията ''да дишат''. Подменете изгорялата крушка, за да не е мрачно и тягостно, а светло и уютно. Поправете разваленото кранче. Изтъркайте ръждивите петна по мивката.

4. Проветрете помещенията. Да изчезнат всякакви миризми. Въздухът да е свеж. Дръпнете завесите и ако времето разрешава, отворете широко прозорците.

5. Слънцето да нахлуе във вашето жилище, да бъде топло и приятно. Ако е вечер, не щадете електричеството. Нека навсякъде да е светло. Цветовете изпъкват, домът става по-уютен и гостоприемен. Това въздейства на подсъзнанието и положителното решение на купувача.

6. Ако имате дворно място
, добре е да се направи почистване от избуяли плевели и храсталаци, да се отстранят всички изхвърлени или довлечени от ветровете ненужни предмети и т.н.

Когато се осъществява оглед, постарайте се в жилището да не е цялото семейство. При наличието на много хора купувачът има чувството, че пречи и предпочита да си тръгне бързо.Добре е показването на имота да започне от най-неуютното помещение и да завърши в най-прекрасната стая. Това оказва огромен психологически ефект.

Автор: Ванина Колева - edna.bg